Bensgårdens historia börjar med farfar

Elisabets farfar, Oskar, kom till Bensgården 1904.

Gården köptes av Andreas Larsson och i köpet ingick att änkan ”Andreas Larssonskan” skulle få bo kvar i ett kök på övervåningen så länge hon levde.

Oskar livnärde sig på skog och jordbruk, men sönerna insåg snart att detta var ett tungt liv. Äldste sonen Herbert började sälja i kommission från Åhlén och Holm samtidigt som han byggde kristallmottagare till försäljning. Mellansonen Henrik var den förste i Gällstad att börja med att sticka vantar och sockor.

Gällstad ligger i hjärtat av Knallebygden. Knallar härifrån reste runt i hela Sverige och sålde bleckvaror och så småningom också textilvaror. Först började man lite försiktigt med tillverkning i Lillstugan under 20-talet.

Affärerna gick bra och snart byggdes Magasinet om för tillverkning. Dessutom satt otaliga kvinnor runt om i stugorna och gjorde legoarbete. Oskars fru Alfhild stod för mathållningen för alla som arbetade. Alla utspisades i köket.

2010 flyttade vi själva in

1937 hade Henrik byggt en riktig fabrikslokal i närheten och verksamheten expanderade ytterligare. När kriget förhindrade import av ull började man med fårskötsel, och förädlade själv ullen på fabriken.

Elisabets far Helmer arbetade tillsammans med sin bror i textilbranschen och valde att bo kvar i Bensgården hela sitt liv. Han var mer än 90 år då han gick bort, och då hade han firat alla Jular utom två i Bensgården, så gissa om vi firar en traditionsenlig Jul.

2010 beslöt vi, Elisabet och Clas, att renovera husen och flytta till Gällstad. Vi har fortfarande många projekt kvar på listan ”att göra”. Vi vet att projektet ”Bensgården” aldrig kommer att bli klart. Det kommer alltid finnas träd att plantera eller fönster att kitta, men vi njuter av vårt nya liv.

Gällstad med omgivningar

Omgivningarna

Från Bensgården når du enkelt flera badsjöar: Sämsjön (ca. 5 km), Rånnavägssjön (ca. 3 km) och Bystad sjön (ca. 3 km).

På promenadavstånd (1,5 km) från Bensgården ligger Berga Kvarn, mycket idylliskt vid kvarnfallet. Kvarnen är ett populärt utflyktsmål, inte minst bland barnfamiljer. En mycket enkel grillplats ligger nära det forsande vattnet. Det går att hitta ställen där man kan doppa sig en varm sommardag.

Järnvägen mellan Falköping och Landeryd är nedlagd sedan många år, men banvallen är bitvis restaurerad till en perfekt cykelbana. Ta med en picknick och cykla runt Åsunden eller Sämsjön. Clas cyklar mycket och kan rekommendera olika turer i omgivningarna. Cyklar finns att låna.

Gårdarna runt Sjön är en naturskön tur runt sjön Åsunden med referens till Birgit Sparres romaner om livet på de stora gårdarna under gången tid. Torpa Stenhus, som kallas Heljö i romansviten, är en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar. Härifrån hämtade Gustav Vasa sin hustru Katarina Stenbock. Varje år i slutet av juli visas teater med borgen som fond.

Änglagårdsfilmerna spelades in i Ulricehamnstrakten. Det går utmärkt att uppleva stämningen och vyerna från filmerna genom att lokalisera de olika gårdarna med hjälp av en ”Änglagårdskarta”, men gårdarna är privatbostäder och kan inte besökas.

Golf och mycket annat

Den kände danske blomsterkonstnären Thage Andersen visar sitt hus och sin trädgård under sommarmånaderna. Gunillaberg ligger i Bottnaryd och det tar ungefär en dryg halvtimma att resa dit. Konst och djur och stora installationer blandas med blomster och skog. En spännande upplevelse!

Inom en radie av 15 minuters bilresa från Bensgården finns Ulricehamns Golfklubb och Åsundsholms Golfklubb för den golfintresserade.

I Gällstad finns enklare restauranger som pizzeria, café eller Thai Take Away. Restaurangutbudet i Ulricehamn är mer varierat. För middagar rekommenderar vi Carlssons Skafferi med ”hemma hos” atmosfär. Menyn är baserad på närodlade produkter och man erbjuder ett bra urval av passande öl och vin. Ett annat utmärkt alternativ för en god middag är Restaurang Kallbadhuset, belägen i kallbadhuset ute i Åsunden.

Under hösten och vintern körs Västgötaloppen på cykel och skidor i Ulricehamn. Vid gynnsam vinterväderlek erbjuder Ulricehamn skidåkning i backe eller på längden.